Rikkes lov på Løvebakken

Det var sterke følelser og mange tårer som falt da Rikke de Lange fortalte sin historie på Løvebakken tirsdag 17. juni. Rundt hundre personer hadde møtt opp da foreningen Retten til en verdig død (RVD) markerte sin kamp for at enhver må få bestemme over sitt eget liv, også når tiden er inne til å avslutte.

Det er et langt lerret å bleke for å vinne frem med denne politiske kampen i Norge, og Rikke tror hun neppe vil få oppleve at det skjer. Men 31-åringen med uhelbredelig kreft, er innstilt på å kjempe kampen til det siste. I tillegg til at hun er i ferd med å bli en gallionsfigur for selvbestemt livsavslutning, har hun vært med å utarbeide «Rikkes lov», som vil stå igjen etter henne og forhåpentligvis en dag vil bli rammen til en gjeldende lov i Norge.

Bård Hoksrud (FrP) og Sveinung Rotevatn (Venstre) var de eneste som tok seg ut døren fra Stortinget for å delta på markeringen og tydeliggjøre sitt syn. Begge var tydelig rørt av Rikkes fortelling. De representerte de eneste partiene på Stortinget som har programfestet støtte til utredning av selvbestemt livsavslutning.

En frihetssak

Før landsmøtet i Venstre gikk inn for en utredning nå i vår, var FrP det eneste partiet som har vært for aktiv dødshjelp i flere år. På RVD-markeringen definerte Bård Hoksrud (FrP) dødshjelp for en frihetssak.

– Det handler om retten til å bestemme over eget liv – hele veien til slutten, sa han. Han minnet om at aktiv dødshjelp foregår allerede i dag, men i fordekt form. Man kaller det behandlingsavslutning, man slutter å gi mat og drikke og i stedet gir de kraftige doser morfin. Men det snakker ingen høyt om, sa Hoksrud.

Også Kari Kjønnaas Kjos, tidligere stortingsrepresentant fra FrP og nå aktiv i styret i RVD, hadde appell på Løvebakken. Hun delte sin personlige erfaring om hvordan hennes far led seg frem til døden på en lite verdig måte.

Storseier i Venstre

Margrethe Prahl Reusch, som er også styremedlem i RVD og sitter i Landsstyret til Venstre, har i flere år kjempet for å overtale partiet til å gå inn for aktiv dødshjelp. Tre ganger har hun forsøkt å få det inn i partiprogrammet. Forrige gang tapte hun med tre stemmer. I år ble det overveldende flertall på landsmøtet. Det viser at tiden er moden, mener hun.

Margrethe fikk honnør for sin innsats av partifelle Sveinung Rotevatn. Stortingsrepresentanten uttrykte frustrasjon over at mange partier fortsatt vegrer seg mot å ta opp spørsmålet, til tross for at flertallet i befolkningen støtter en utredning.

– Vanligvis er politikerne opptatt av å lytte til strømningene i folket før de tar beslutninger, men det har ikke vært tilfelle i denne saken. Nå er det på tide for alle partiene å våge å ta denne debatten i full offentlighet, og behandle den på en åpen og grundig måte, sa han.

Rotevatn og de andre på Løvebakken denne ettermiddagen fikk også høre den rørende historien om 24 år gamle Torgeir Lian, som valgte å dra til Sveits for å avslutte livet. Før han la ut på sin siste reise, holdt Torgeir avskjedsfest for venner og familie i Trøndelag.

Det var hans far, Thoralf Lian, som delte historien om den livsglade gutten som led av en alvorlig, kronisk sykdom som til slutt ble uutholdelig.

Den timelange markeringen foran Stortinget i strålende sommersol, ble ledet av RVD-foreningens styreleder, Anna Kirah. Blant de oppmøtte var både pasienter, pårørende, politikere og andre engasjerte i alle aldre.

Rikkes gripende vitnesbyrd

For de fleste var det nok Rikke de Langes gripende vitnespyrd som klistret seg fast i minnet. Men et smil om munnen fortalte den nygifte 31-åringen om sitt glade liv, inntil hun fikk kreftdiagnosen for fem år siden. Og hun fortalte om sitt brennende ønske om å få dø med verdighet.

– Jeg elsker livet. Jeg har nettopp giftet meg med mannen jeg elsker, sa Rikke til forsamlingen. Hele hennes brudefølge var til stede under markeringen, bare tre dager etter bryllupet.

– Men jeg vet hvordan slutten vil bli. Smertene kommer. Jeg ønsker å kunne bestemme selv hvordan og når det skal ta slutt.

Rikkes budskap understreket hvorfor saken engasjerer så mange – over halvparten av Norges befolkning..

Bilde og tekst av Sølve Stang

Del saken på: