En norsk mann i 50-årene, som tidligere er dømt for medvirkning til selvmord i Sverige, er nå mistenkt for drap på en kvinne i Trollhättan. Den aktuelle mannen har hevdet å ha hjulpet flere personer med å ta sitt eget liv og har blitt kjent for å oppsøke sårbare mennesker, særlig kvinner i dyp krise, for å oppfordre dem til selvmord. Allerede i sommer ble han idømt åtte års fengsel for medvirkning til selvmord i en annen sak, men kunne likevel bevege seg fritt. Dette skapte en situasjon der han fikk fortsette sin virksomhet, tilsynelatende med samme mønster. Den nye drapsmistanken kaster et skarpt lys over et uholdbart rettslig vakuum, der mennesker i desperat livssituasjon blir utnyttet av useriøse aktører.
Foreningens synspunkter
Foreningen «Retten til en verdig død» (RVD) arbeider for at syke og lidende mennesker skal kunne få adgang til selvbestemt dødshjelp på en etisk, medisinsk og rettslig forsvarlig måte. Vi tar sterk avstand fra den typen virksomhet den omtalte nordmannen har drevet med. Hans handlinger strider fundamentalt mot det RVD står for: mens vi ønsker en klar og lovregulert ordning basert på etikk, verdighet og faglig forsvarlighet, har han oppsøkt og oppmuntret sårbare mennesker til å ende sine liv uten forsvarlig vurdering eller medmenneskelig innsikt.
En rettsskandale
Det faktum at mannen i 50-årene fikk en streng dom i juni, men likevel kunne fortsette sin virksomhet, representerer i våre øyne en rettsskandale. Han hadde fått en streng straff, likevel beveget han seg fritt rundt i samfunnet mens ankebehandlingen pågikk. Resultatet er at han ufortrødent har kunnet oppfordre andre til selvmord. For oss er dette et sjokkerende eksempel på hvordan uklare rettslige rammer og manglende rettskraftige avgjørelser har gitt en ekstremist rom til å fortsette sin dødelige aktivitet.
Behovet for en verdig, trygg og lovregulert ordning
Dagens situasjon, der desperasjon kan drive mennesker inn i hendene på useriøse aktører, ligner på tilstanden før vi fikk abortloven. Den gang førte mangel på regulering til uverdige og farlige inngrep. På samme måte ser vi nå at desperasjonen hos alvorlig lidende mennesker, som mangler en trygg og lovlig vei til å avslutte sitt liv med verdighet, utnyttes av kyniske enkeltpersoner. Dette er et sterkt argument for at Norge bør innføre klarere lovgivning om selvbestemt dødshjelp, slik at ingen skal se seg nødt til å søke hjelp hos ekstremister. I tillegg, lovverk og regulering rundt psykiatri i Nederland viser at det er svært viktig at mennesker kan snakke åpen om sitt ønske om å dø uten risikoen av å bli tvangsinnlagt. Pasienter indikerte at det å diskutere deres ønske ikke resulterte i håpløshet (et sentralt argument i litteraturen mot å ta seriøst opp muligheten for selvbestemt livsavslutning hos mennesker med psykiske lidelser), men i stedet førte til en følelse av åpenhet og anerkjennelse. Ikke bare følte de seg sett og hørt, men de nevnte også at det kunne hjelpe dem å gjenvinne en følelse av åpenhet og utvikle et perspektiv på livet. Følgelig ble trangen til å dø redusert.
Vår oppfordring til beslutningstakere
Vi oppfordrer politiske myndigheter og rettsvesenet til å ta denne saken på alvor. Den viser med all tydelighet behovet for et tydelig, lovregulert rammeverk rundt selvbestemt dødshjelp. Ved å gi mennesker med uutholdelig lidelse en verdig, trygg og lovlig måte å avslutte livet på, vil desperasjonens rom for utnyttelse krympe betydelig. Det vil redusere behovet for at noen tyr til useriøse aktører og kan forhindre tragedier som den vi nå er vitne til.
Foreningen Retten til en verdig død har alltid vært, og vil fortsette å være, en tydelig motstemme til ekstremister som utnytter sårbare mennesker. Vi vil fremme et etisk, humant og forsvarlig lovverk som sikrer at ingen trenger å ty til livsfarlige omveier for å få avsluttet sitt liv når lidelsen blir uutholdelig. Saken fra Sverige understreker bare hvor nødvendig dette arbeidet er.
Les mer om saken her: https://www.nrk.no/urix/drapsmistenkt-nordmann-tidligere-domt-for-drap-1.17167476