Kontakt en politiker/et parti

I disse dager utformer partiene sine program for stortingsvalget 2025. Vi trenger å minne dem om vår sak, og DU kan bidra. Skriv gjerne om teksten under og gjør den mer personlig. Send den til alle partiene på Stortinget. E-postadressene ligger nedenfor. Hvis du er medlem i et parti, eller hvis du kjenner noen i et parti, kan du også sende det til dem.

Tekst til e-post:

Vi må få en utredning nå!

Dersom du blir alvorlig syk eller døende i Norge i dag, har du ikke rett til å bestemme over eget liv selv.

Selvbestemt livsavslutning er legalisert i ulike former i en rekke land: Nederland, Belgia, Luxemburg, Sveits, Spania, Tyskland, Østerrike, Portugal, Canada, Colombia, New Zealand, alle seks stater i Australia og i elleve stater i USA. 

Stadig flere land utreder nå lovendringer, inkludert Storbritannia og Italia.

Verdensorganisasjonen World Federation Right to Die Societies gir en fin oversikt som oppdateres jevnlig og forteller hvilke former for dødshjelp som tillates de ulike stedene.

Hittil er det Sveits som tillater søknader fra utenlandske statsborgere. For å søke om selvbestemt livsavslutning i Sveits må man henvende seg direkte til Pegasos, Dignitas, eller Lifecircle. I Spania kan også utenlandske borgere søke, men de må ha vært boende i Spania i minst ett år. 

Det er en vanlig misforståelse at hvis man legaliserer selvbestemt livsavslutning, at det da blir en skråplan-effekt. Det finnes ingen bevis i disse landene at legalisering av selvbestemt livsavslutning fører til en skråplan-effekt. 

Det andre argumentet mot selvbestemt livsavslutning er at det vil føre til flere gråsoner og misbruk av mennesker. Dette skjer allerede i dag, og i juni ble en mann dømt for medvirkning til selvmord av en kvinne. I tillegg finnes det en svartmarkedet for hjelp som har blitt omtalt i svenske aviser.  Dette ikke holdbar og kan sammenlignes med strikkepinne taktik da abort var ulovlig.  Gjennom legalisering av selvbestemt livsavslutning kan man stoppe «strikkepinnen-taktikken» og gi mennesker en verdig død som de selv velger. 

For alvorlig syke, er døden i dag et klasseskille, der de med økonomi til det, kan kjøpe seg til selvbestemt livsavslutning i Sveits, Spania, eller på det svarte markedet. 

Vi håper du vil påvirke ditt parti til å gå inn for å utrede selvbestemt livsavslutning også i Norge. 

Del saken på: