I dag ble et brev sendt til partileder i Høyre etter hennes innlegg på Facebook der hun er kritisk til selvbestemt dødshjelp. Du kan lese vårt svar i sin helhet under her:
Kjære Erna Solberg,
Takk for din engasjement på din Facebookside.
Du har gitt utrykk for at det som holder deg bak fra legalisering av selvbestemt livsavslutning er redselen for å utvikle et samfunn hvor folk som ikke vil være til bry vil velge dødshjelp som alternativet. Du viser til undersøkelser fra USA.
I mange år har motstandere av selvbestemt dødshjelp brukte data fra undersøkelsen som du henviser til som bevis på skråplaneffekten. Dessverre er det slik i Norge at både legeforeningen og politikere misbruker data som skaper frykt scenarioer blant seg selv og blant befolkningen. Flere ganger har jeg møtt følgende påstand: I Oregon rapport står det at 50% av folk som velger å avslutte sitt liv har gjort det fordi de ikke vil være til bry.
I alle land hvor man har legalisert selvbestemt dødshjelp må man først ha en diagnose. I søknadsprosessene er det mange ulike sikkerhetstiltak på plass for å unngå at folk som egentlig ikke bør får retten under den respektive loven får godkjenning av søknaden. Dette er for å sikre at vi ta vare på de mest sårbare i samfunnet. Så kommer spørsmål om hvorfor en med en alvorlig diagnose søker om selvbestemt livsavslutning. I alle land som har legalisert selvbestemt dødshjelp finnes det ingen land hvor det «å være til bry» fyller krav for innvilgingen av søknaden. Retten til en verdig død har adgang til forskere i alle land som har legalisert aktiv dødshjelp. Når det gjelder det å være til bry har vi vært i direkte kontakt med Peg Sandeen som er administrerende direktør for En Verdig Død i delstat Oregon. Statistikken som du henviser til, finnes i Oregons årlige rapport om folk som har valgt aktivdødshjelp. Bestilleren av rapporten som er myndigheten.
Leger er bedt om å stille spørsmål rundt alle bekymringer hvert enkelt individ har når de er i den siste fase av deres liv. Legen huker av listen. Listen inneholder følgende: Mister autonomi, mindre i stand til å delta i aktiviteter som gir glede, tap av verdighet, mister kontroll over kroppsfunksjoner, Byrde på familie/venner/omsorgspersoner, utilstrekkelig smertekontroll eller bekymring for smerte, økonomiske implikasjoner av behandlinger.
Det er riktig at legene rapporterer at 50% av deres pasienter svarer «ja» til at de har bekymringer rundt å være til bry mot slutten av deres liv, men det er slett ikke hovedgrunnen til at de velger selvbestemt livsavslutning.
Sandeen forklarer videre, og dette er viktig, at de tre hovedgrunn for å søke om aktivdødshjelp er følgende: tapt autonomi (86%), mindre livskvalitet (89%) og tapt verdighet (62%). I referanse til det å være til bry svarer hun: «Alle de andre er bekymringene som alle døende mennesker har —det er ikke en primær bekymring (å være til bry) men det er en bekymring». Dette stemmer overens med min egen mor som valgte selvbestemt livsavslutning. Mors rekkefølge var følgende: Tapt verdighet, tapt livskvalitet, tapt autonomi, hun ville ikke være dopet ned med smertestillende medikamenter (lindrende behandling), OG hun ønsket ikke å være til bry når hun selv ikke opplevd livet ga mening lengere. Min mor var en aktiv vakker sjel før hun fikk en uhelbredelig sykdom.
Vi i Retten til en verdig død er sikker på at vi kan hente inn kompetanse og erfaringer fra andre land for å lage en norsk modell basert på vår verdier og etikk. Vi kan sammen skape lovverk og regulering som sikrer de mest sårbare mennesker i vårt samfunn. Vi kjemper for alle som ønsker å leve lengst mulig med gode palliativ behandling og vi kjemper for alle som ønsker å avslutte sine lidelser på en verdig måte ALLE har krav på en verdig død og det er bare den som er døende som kan definere hva dette er.
Vi tar gjerne et godt respektfullt møte om dette og andre bekymringer. Vi kan hente inn den nødvendige data og forskning på alle punkter som du kanskje er bekymret for.
Vennlig hilsen
Anna Kirah, Styreleder
Retten til en verdig død
Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen