Christian Sandsdalen- prisen 2014

[:no]

Christian Sandsdalenprisen 2014 gikk til Anne Kat Hærland

Hun sier: Man skal respektere menneskers ønske om ikke å ville leve lengre og hun etterlyser en mer åpen debatt om aktiv dødshjelp.

Hun har alltid vært for det, og hun velger å kalle det dødsomsorg. Hennes indre kompass sier at man skal respektere folks ønske om ikke å leve lengre. Dette handler bare om en anstendig ting å gjøre, la folk dø når de vil.

I dag kan man velge å reise til Sveits for å avslutte livet, og noen få personer velger å gjøre det. Og det må være en veldig vanskelig beslutning å ta. Jeg syns at disse menneskene skulle fått lov til å gjøre dette hjemme.

Anne Kat var særlig engasjert i blant annet VG og skrev «Man skal respektere menneskers ønske om ikke å ville leve lengre og hun etterlyser en mer åpen debatt om aktiv dødshjelp. Hun har alltid vært for det, og hun velger å kalle det dødsomsorg. Hennes indre kompass sier at man skal respektere folks ønske om ikke å leve lengre. Dette handler bare om en anstendig ting å gjøre, la folk dø når de vil. I dag kan man velge å reise til Sveits for å avslutte livet, og noen få personer velger å gjøre det. Og det må være en veldig vanskelig beslutning å ta. Jeg syns at disse menneskene skulle fått lov til å gjøre dette hjemme»

I 2015 ble Hærland invitert til å snakke i en paneldebatt hos Foreningen Retten til en verdig død. Hun reagerte på at ingen politikere ønsket å møte i debatten:

– Det er rart at politikere ikke vil ta i dette temaet, spesielt når man vet at så mange nordmenn er for aktiv dødshjelp. Å dø skal vi alle sammen, det kan vi ikke gjøre noe med. Alt vi kan håpe på er at overgangen mellom liv og død blir enkel og smertefri. Men det er ikke gitt. Enden på livet kan også, som vi vet, være ekstremt brutal og smertefull.

Utdelingen fant sted i tilknytning til møte i foreningens konsultative råd.

Del saken på: